In de weken voor Kerst dan krijg of geef je vaak een pakket met geschenkjes. Dat kan zijn aan de werknemers, maar je kan ook een zakenrelatie een pakket sturen voor deze dagen. In het begin van de 19e eeuw zijn de kerstpakketten al ontstaan om tijdens de winterdagen de boeren in hun voedselvoorziening te ondersteunen. Dit waren vaak koude dagen en zij hadden alleen opslagruimte voor het voedsel buiten. Hierdoor waren de mogelijkheden beperkt. Een kerstpakket wordt vandaag de dag nog steeds gezien als een extra waardering tijdens de al dure maanden, maar er zijn nog meer leuke weetjes.
Kerstpakketten zijn ontstaan in de 19e eeuw
Al zal je het misschien niet verwachten, maar kerstpakketten zijn al in het begin van de 19e eeuw ontstaan. Juist in de wintermaanden was er onvoldoende voedsel, weinig mogelijkheden tot het opslaan van voedsel en het waren donkere dagen. In die periode ontstond het idee vanuit werkgevers om de boeren een extra hart onder de riem te steken en hen te steunen met voedsel.
Op hun vrije dag, oftewel Tweede Kerstdag, kregen de boeren een mand vol met eten om met hun gezin te genieten. Hier ontstond de basis van het kerstpakket zoals we die vandaag de dag nog kennen. Al snel is de traditie overgeslagen naar andere lagen van de bevolking, zoals de bakkers en de slagers. Uiteindelijk is het doorgegroeid naar de hele samenleving en genieten we vandaag de dag nog steeds van deze traditie. Want het is zowel leuk om het pakket te ontvangen als te vergeven.
Wat is de inhoud van een traditioneel pakket?
Waar vroeger het kerstpakket vooral gevuld was met voedsel en dranken, kan je het tegenwoordig zo gek maken als dat je zelf wilt. Zo kun je gaan voor een basis kerstpakket waarin je bijvoorbeeld met een wereldkeuken of ander thema aan de slag gaat en de ontvanger voorziet van voedsel waren. Een gemiddeld pakket heeft dan ongeveer een waarde van 40 euro. Je kan hier een persoonlijke tint aan toevoegen door bijvoorbeeld etiketten te laten bedrukken met een slogan of bedrijfslogo.
Ook al houden wij van tradities en denken we dat de pakketten een traditioneel Nederlands begrip is, dat is niet het geval. In het buitenland worden de pakketten ook vergeven al sinds de negentiende eeuw in verschillende vormen.
Wat is het juiste moment om kerstpakketten te geven?
Eigenlijk is er geen standaard dag, week of andere datum waarop kerstpakketten worden gegeven. Wel is het gebruikelijk om het pakket te geven voor de Kerst, zodat de ontvanger er met Kerst van kan genieten. Je kan dus naar eigen inzicht het pakket vlak voor de feestdagen geven, of vlak na Sinterklaas. Er is geen exacte wetenschap op het gebied van een datum. Wel is het zo dat als je bijvoorbeeld een cadeaubon geeft en je dit enige tijd voor de Kerst doet, de ontvanger meer tijd heeft om hem te besteden of te reserveren. Op die manier loop je niet achter de feiten aan.